Ο Jean Ducat (Ζαν Ντυκά, 1933-2024) σπούδασε στην École Normale Supérieure του Παρισιού. Το 1960 έγινε μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (ώς το 1963) και έπειτα από μια τριετία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Νίκαιας στη Γαλλία, όπου από το 1972 ώς το 1994 διατέλεσε καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας. Η πρώτη φάση της σταδιοδρομίας του ήταν αφιερωμένη στο αρχαιολογικό έργο, που, μεταξύ πολλών άλλων δημοσιεύσεων, αποτυπώθηκε στις μονογραφίες Les vases plastiques rhodiens archaïques (1966) και Les kouroi du Ptoion (1971). Έπειτα στράφηκε στην ιστορία, επικεντρώνοντας τις έρευνές του στη Σπάρτη και τις αρχαίες μορφές δουλείας· καρπός αυτών των μελετών υπήρξαν οι μνημειώδεις μονογραφίες του Les Hilotes (École française d’Athènes, 1990), Les Pénestes de Thessalie (Annales Littéraires de l’Université de Besançon 512, 1994), καθώς και Spartan Education. Youth and Society in the Classical Period (The Classical Press of Wales, 2006), με τις οποίες αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως σημαντική μορφή της έρευνας της ελληνικής αρχαιότητας. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης· υπήρξε συγγραφέας του Οδηγού της Δήλου (Guide de Délos, École française d’Athènes, 1965, 42005, σε συνεργασία με τον Ph. Bruneau), ενώ του ανατέθηκε η αναθεώρηση του L’Art grec (Παρίσι: Citadelles et Mazenod, 21993), έργου που αποσκοπούσε στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την αρχαία ελληνική τέχνη. (Πηγή: "Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης", 2025)
Στους Νόμους ο Πλάτωνας κάνει την εξής παρατήρηση για τους είλωτες: «απ’ όλους τους θεσμούς των Ελλήνων, η ειλωτεία των Λακεδαιμονίων είναι ίσως αυτός που θα άνοιγε το μεγαλύτερο πεδίο σε ατέρμονες συζητήσεις και διενέξεις ανάμεσα σ’ αυτούς που θα την ενέκριναν και σ’ αυτούς που θα την απέρριπταν»...
€24,00€21,60
ΝΕΟ
10% Off
Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.